Zomervakantie 2015 - Frankrijk

Na 5 weken zijn we weer thuis. 35 nachten geslapen aan boord en geleefd op 30 m2. Het is weer even wennen thuis, al die ruimte om je heen, overal hoekjes waar weer rommel kan verzamelen. Op de boot is alles zo heerlijk overzichtelijk, je kunt niet stiekem ergens wat laten slingeren, zoals op die bijna 160 m2 die we thuis hebben. Ook schoonmaken is zo gepiept. Misschien is het enige wat ik op de boot heb gemist het feit dat ik thuis even snel een bakje koffie kan zetten met het Nespresso apparaat, maar om alvast te wennen aan de wereldreis hadden we dat apparaat deze vakantie thuis gelaten en zetten we elke ochtend een bakkie met een heel langzame duokoffiezetter. Toch maar eens kijken naar een alternatief ... of afkicken van de koffie ... of gewoon de tijd nemen.  Kids zijn weer naar school, Rosalie naar groep 2 en Valerie naar groep 5. Het is ook voor hun weer wennen, Val moest op dag 2 direct nablijven, omdat ze zo zat te kletsen. Alles bij elkaar kijken we terug op een heerlijke vakantie. 

De route
We vertrokken 12 juli onder een tropische zon vanuit Lelystad naar Amsterdam, maar die tropische warmte kwam pas weken later weer terug toen we al weer bijna in Nederland waren. Helaas zat de wind op de heenweg steeds tegen, waardoor we veel hebben moeten motorsailen. Rob was 4 weken vrij en we wilden ergens komen, dus daarom die motor maar wat vaker aan. De terugweg was bijna volledig bezeild. Dit zijn de etappes die we hebben gevaren, ons eindpunt was de baai van de Seine (Honfleur en Deauville): 

 1. Lelystad - Amsterdam
 2. Amsterdam- IJmuiden
 3. IJmuiden - Blankenberge (inclusief nacht op zee)
 4. Blankenberge - Duinkerke
 5. Duinkerke- Honfleur (155 mijl inclusief nacht op zee)
 6. Honfleur - Deauville
 7. Deauville - Fécamp
 8. Fécamp - Dieppe
 9. Dieppe - Boulogne sur Mer
 10. Boulogne sur Mer - Oostende
 11. Oostende - Scheveningen
 12. Scheveningen - Amsterdam
 13. Amsterdam - Volendam (In Volendam bleef Conny een week met de kids aan boord terwijl Rob heen en weer forensde naar zijn werk in Huizen)
 14. Volendam - Lelystad

Hoogtepunten van de reis:
Honfleur en de fantastische avond en dito diner met Jeroen, Marjan, Richard en Yvonne op de Biche Blanc.
Peter en Letty op bezoek in Honfleur en Deauville
André en Susan op bezoek met de kids in Deauville
Onverwachte ontmoeting en gezellige borrels met Dick en Martha op de Touloulou in Dieppe, die we alleen kenden via de verhalen van tante Dineke, maar nu toevallig naast ons lagen.
De prachtige kust van Normandië tussen Boulogne en Le Havre.
Gezellig liggen met schitterend weer in Oostende, veel Nederlanders en speelkameraadjes voor de kids.
De rollercoaster zeiltocht van Oostende naar Scheveningen.
De vele vriendjes en vriendinnetjes van Valerie en Rosalie. Om er maar een paar te noemen: Andrew en Claire,  Guus en Jack, Tim en Ivo, Liedewij, Lieke, Floortje, Robin en Britt, en natuurlijk hond Sky van de burgemeester van Helmond, de new BFF van Valerie.
Ook wij hebben weer veel leuke mensen ontmoet, waarvan we vaak de naam niet eens weten (of alleen de bootnaam), maar zeilers onder elkaar klikt altijd. De gezellige Zeeuwse buurman in Duinkerke, de EOS (een Victoire 1200) uit Enkhuizen, Rob en zijn gezin op hun Bavaria 38 die met zijn gezin over een aantal jaren een wereldreis willen gaan maken op een catamaran, de gloednieuwe Hanse Take Five, enzovoort, enzovoort.

Pech
We begonnen de reis met meerdere kleine en grotere pechgevallen. De al haperende stuurautomaat begaf het op dag 1, gevolg was dat we alles met de hand moesten sturen (ook 's nachts), soms best vermoeiend, maar hierdoor leerden we de boot nog beter kennen. Dag 2 zat het toilet verstopt (vies klusje voor Rob). Dag 3 een kokende accu, dag 4 een gescheurde koelwaterslang midden op het Noordzeekanaal (zelfvulcaniserende tape werkt redelijk, nu een rol ResQ-tape aan boord) Dag 5 een kapotte walstroomkabel, en dan  ben ik vast nog wat vergeten. Ik wist al dat Rob handig was, maar hij is nu echt een bewezen kluskoning. Alles heeft hij verholpen en leek zelfs in z'n nopjes met alle klussen, waardoor hij de boot nog beter leerde kennen. 
Als klap op de vuurpijl startte zondag tijdens ons laatste tochtje van Volendam naar Lelystad vlak voor de sluis in Lelystad de motor niet, terwijl Rob alleen aan boord was met een slapende matroos (Valerie). In je eentje benedendeks gaan zoeken naar het probleem is niet handig in de vaargeul vlak voor de sluizen, daarom toch maar de KNRM opgeroepen die onze Agepe keurig naar de sluis heeft gesleept. Gelukkig was daarna het probleem snel gevonden en opgelost. Een losgekomen stekker zorgde ervoor dat het dashboard niet verbonden was met de motor en dan werkt de boel natuurlijk niet. Stekker vast en we konden weer verder: veilig en wel thuis.

stuurman en stuurvrouw

genieten in Oostende


frisse maar mooie tocht naar Honfleur

Opeengepakt in de haven van Honfleur

Deauville plage naast de haven - storm op komst

de rotsen en strand bij Fécamp


strand Fécamp

Fécamp

favoriete vakantiebezigheid Val en Roos

Val's nieuwe BFF Sky

Oma Letty is jarig op de boot!

Casino van Deauville


Reacties