Q&A 1: Wat is een rondje Atlantic?

Tijdens een interessante meteo cursus voor vertrekkers van Henk Huizinga, heb ik naast veel over het voorspellen van het weer, van toekomstig vertrekkers Pieter-Jan (Hagens) en zijn vrouw Renske geleerd dat het echt geen rond-je is, maar een ronde. Het is inderdaad een flinke ronde, want we zullen naar verwachting zo'n 10.000 zeemijlen (ca. 18.000 kilometer) zeilen. De halve wereld rond, zo zeggen wij het wel eens gekscherend tegen de kinderen en dat komt qua kilometers aardig in de richting.

Het leek ons leuk eens een aantal blogs te schrijven met Q&A over onderwerpen waar wij vaak vragen over krijgen. In deze blog de vraag: welke route gaan jullie varen? Oftewel, wat is een rondje Atlantic. Nog een aantal vragen de vragen die we binnenkort op ons blog zullen beantwoorden: Hoe kom je onderweg aan stroom, water en eten? Wat neem je allemaal mee? Hoe doe je het met onderwijs onderweg? Heb je nog meer vragen, stel ons die gerust, wie weet kunnen we er een blog aan wijden.

Vandaag dus de route.  Er zijn verschillende vertrekkers; een deel vaart de wereld rond en een ander deel doet 'slechts' een rondje Atlantic. En nog een deel komt óf nooit de haven uit óf niet voorbij de Canarische eilanden ;-)
Alhoewel de route niet vast ligt, hebben we wel een grof idee van wat we gaan doen. We zouden in eerste instantie 2 jaar gaan, maar door beperkt budget is dat 1 jaar geworden, we móeten nu dus wel keuzes maken. Hier een impressie van de reisplannen:


Rond 22 juli 2017 vertrekken we en hopen binnen een week in de Zuid-West punt van Engeland te zijn: Lands End of the Scillies. Van daaruit wachten we op een goed moment om de Golf van Biskaje over te gaan steken (ca. 4 dagen varen).

Augustus 2017, begin augustus hopen wel aan te komen in A Coruña, de noord-west punt van Spanje. Van daaruit gaan we de Spaanse Ria's bezoeken, een gebied waar veel zeilers enthousiast over zijn. Daar gaan we onze 'zomervakantie' vieren. Bij mooi weer blijven we daar heerlijk een paar weken liggen en uitrusten van de drukke voorbereidingen en onze eerste overtocht.
Eind augustus zullen we verder varen richting Portugal, deze kust schijnt niet zo heel spannend te zijn, we zullen ons waarschijnlijk concentreren op de 2 steden Porto en Lissabon. Ergens in Spanje of Portugal zullen onze vrienden Emmanuelle en Eric (origineel uit Canada en Duitsland, maar inmiddels woonachtig in Madrid) ons komen bezoeken. We kijken daar erg naar uit.

September 2017 zullen we Marokko bezoeken, we kiezen er voor om niet via Madeira te reizen, maar te kiezen voor het bezoeken van een nieuwe en voor ons onbekende cultuur. De boot zullen we in Rabat afmeren en van daaruit het binnenland bezoeken. September is de vakantie ook afgelopen ;-) en starten we met schoolwerk. Ik verwacht veel schoolreisjes en excursies voor de meiden volgend schooljaar!

Oktober 2017 zullen we doorbrengen op de Canarische eilanden, we zullen daar proberen de grote toeristische plekken zoveel mogelijk te vermijden. Tenerife hebben we dit voorjaar al bezocht met het vliegtuig, maar het lijkt ons wel leuk daar terug te keren met de boot. Verder kijken we ernaar uit de kleinere eilanden zoals La Gomera te bezoeken.

November 2017 zullen we oversteken naar de Kaapverdische eilanden (ca. een week varen). Van daaruit zouden we eventueel ook nog The Gambia kunnen bezoeken, maar vooralsnog staat dat niet op de agenda. We zullen er waarschijnlijk voor kiezen een paar weken op de Kaapverdische eilanden te verblijven.

December 2017 zullen we (zodra mogelijk) de Atlantische Oceaan over steken. Dit zullen we doen door eerst iets zuid-west te varen en daar de Noord-Oost passaat op te pakken die ons hopelijk heel chill in circa 2½  week richting Suriname blaast. In Suriname hopen we kerst en oud&nieuw te gaan vieren. Hier zullen waarschijnlijk de ouders van Rob en zijn broer Jeroen ons bezoeken; zou echt gaaf zijn als dat lukt! In Suriname willen we zelf het binnenland bezoeken door een stuk de Commewijne rivier op te varen, de jungle in!

Januari - april 2018: na Suriname wachten ons enkel nog witte stranden, blauwe zee, snorkelen en chillen. We zullen diverse bovenwindse eilanden gaan bezoeken. We hebben de wens Cuba te bezoeken, maar weten nog niet of dat haalbaar is, wellicht gaan we nog wat noordelijker eilanden bezoeken zoals de British en US Virgin Islands en de Bahama's. We weten dus daar nog niet precies wat we in het Caribisch gebied gaan bezoeken, maar we hebben nog voldoende tijd om dat uit te zoeken onderweg.

Mei 2018 staat in ieder geval vast dat we de terugtocht moeten starten via Bermuda, de Azoren (waar we hopen een paar weken te verblijven) en dan via Engeland weer terug naar Nederland eind augustus 2018. Als er tijd is maken we nog een de-tour via Schotland om het landschap uit onze favoriete serie Outlander te bezoeken, wie weet kunnen we nog een tijdreisje toevoegen aan onze reis ;-).

September 2018: weer aan het werk en naar school! Vanaf 1 september zal ons huis weer tot onze beschikking staan en start Conny als het goed is weer bij Windesheim Flevoland. Rob gaat iets zoeken wat hij leuk vindt en de meisjes gaan weer naar de Parel, Val dan in groep 8 en Rosalie in groep 5. Tenzij... we onderweg een unieke kans tegenkomen om ergens tijdelijk werk te vinden, waardoor we alsnog een jaartje langer weg kunnen blijven. Die kans is niet heel groot, maar we laten hem wel open.


Reacties

  1. Hoi Rob en Conny, wij varen momenteel in Zweden en nu was ik op zoek naar jullie blog over de Zweedse scheren. Ik meende dat daar een paar leuke tips in stonden. Kan het kloppen dat dat blog niet meer op de site staat? Hebben jullie nog leuke tips voor de Zweedse scheren die jullie echt de moeite waard vonden? We horen het graag! Petra en Bram van de Hafskip

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten