Herfst 2014

Het mooie weer blijft aanhouden, dus gaan we aan het eind van deze herfstvakantie misschien toch nog maar een keer een weekendje weg voordat de wintertijd in gaat, want dan is het meestal gedaan met het zeilen: te vroeg donker, te nat, te koud. Omdat onze boot in het water blijft hadden we nog even een brainwave om tijdens de kerstvakantie een weekje te gaan zeilen, maar bij nader inzien toch teveel gedoe. Want eerst de boot winter-klaar maken en dan alles weer aan boord slepen voor een weekje varen? Wie doen we daar een plezier mee? En dan die kou! Nee, wij zijn toch wel beetje mooi-weer-zeilers.
Dus besloten zodra het seizoen erop zit de boot leeg te halen. In Lelystad hebben we vlakbij de boot een Mini-opslag gevonden, waar we onze kussens, matrassen en zeilen willen gaan opslaan. Dat scheelt een hoop heen en weer rijden naar Huizen en gesjouw naar onze vliering.

De voorbereidingen
Tja, de voorbereidingen voor de grote reis. Erg veel verder dan proberen te sparen zijn we nog niet gekomen. Het gewone leven is weer begonnen, studie afgerond en weer ‘gewoon’ aan het werk. Ik nu 3,5 dag, dus besloten, toen de werkster opzegde, om het huishouden eens zelf te gaan doen, waardoor we veel geld gaan besparen. Naast het werk nog proberen wat bijles te geven en vanaf januari gaat Rosalie naar school, wat veel opvangkosten gaat schelen. Dan kan het echte sparen gaan beginnen.
Afgelopen maanden natuurlijk wel veel weekendjes weg met de boot (vooral in september), maar het lukte ons de horeca zoveel mogelijk links te laten liggen. Wel nog stiekem samen een weekendje Parijs gedaan. Maar op genieten van elkaar mogen we niet bezuinigen ;-) Onze nieuwe boot brengt wel de nodige extra kosten met zich mee, nieuwe zeilhoezen en toch maar een winterdek om de boot en met name het teak in de winter goed te beschermen. Verder besloten het huis nog niet te verkopen, omdat de berichten over een aantrekkende economie en stijgende huizenmarkt serieus leken te zijn, dus leek het ons verstandiger de prijs nog even te laten oplopen. Maar ja, vorige week stonden de kranten alweer vol over een nieuwe recessie. Ach, we zien het wel, in het voorjaar zullen we er toch aan moeten geloven.
Alhoewel het huis verkopen best een lastige beslissing is die we zeker zullen nemen, maar wel stiekem een beetje voor ons uit schuiven, zeker gezien het feit dat de kinderen het hier zo naar hun zin hebben; vriendjes en vriendinnetjes uit de straat lopen continue in en uit. Dus als we  gaan huren, dan hopelijk zoveel mogelijk in de buurt. Wel zo prettig om hun omgeving tot aan de reis een beetje stabiel te houden, anders wordt het ook zo warboel. Alhoewel ze straks waarschijnlijk na elke stop weer afscheid moeten nemen van nieuw verworven vriendjes en bij de volgende stop weer opnieuw op zoek moeten gaan. Als we nu zien hoe dat gaat tijdens onze zeilweekenden en vakanties, dan maken we ons daarover maar geen zorgen, want er zijn al heel wat zeilvriendjes en –vriendinnetjes de revue gepasseerd.

Vaargenot
Zoals gezegd dus veel gezeild de afgelopen tijd en wat hebben we daarvan genoten! We hebben de boot goed kunnen testen met bijvoorbeeld windkracht 7 van Lelystad naar Hoorn. Toch best even spannend zo’n eerste keer met een nieuwe boot. Houdt alles het wel? Scheuren de zeilen niet? Zijn er niet stiekem toch zwakke punten die we over het hoofd hebben gezien en gaan we die nu ervaren? Maar niets van dat alles, de boot deed het super. Kapitein Rob en de kindjes ook. Rosalie vond het eerst een beetje eng. Ze is 3, dus kon zich van de heftige tochten van voorgaande jaren niet meer zoveel herinneren. Gelukkig troostte Valerie haar enorm. Samen zaten ze buiten en Rosalie mocht bij Valerie op schoot liggen, waar ze pardoes in slaap viel. Wat een heerlijke tocht: zon en flinke wind! Verder gemerkt dat de boot bij licht weer ook goed vooruit komt. Het vaarseizoen zit er (bijna) op, maar we kunnen niet wachten tot volgend jaar. Het is er nog niet van gekomen om een keertje richting Friesland te gaan vanuit Lelystad. Dat is ons plan voor de weekenden in het voorseizoen. Dan in de zomer richting Frankrijk, Honfleur bijvoorbeeld. Als de wind meewerkt natuurlijk. Eens een keer langere tochten maken, paar nachtjes doorvaren om alvast te wennen aan langer reizen. Mooi vooruit zicht. Maar eerst de boot helemaal tip top in orde maken voor de winter, zodat we volgend jaar optimaal kunnen genieten.  Klinkt allemaal heel relaxed, maar Rob heeft vast nog een hele lijst klussen in z’n hoofd, voordat het zover is.

Reacties