Waarom gaan we eigenlijk op reis? Blogje bezinning

Waarom? Daarom? Veel vragen komen op ons af van mensen die over onze plannen horen. Al honderden keren vertelden we wat we gaan doen en vaak krijgen we dan ook deze vraag. Hoe komen jullie er op om zoiets te doen? Af en toe voel je je ook wel een alien tussen iedereen die bezig is met carrière, nieuwe auto, groter huis, meer, meer, meer. Wij gaan tegen de stroom in. Kopen een kleiner huis en doen spullen weg. Zaterdag 1 april voelden we ons even normaal. Toen organiseerde het blad Zeilen een dag voor vertrekkers zoals wij. Boten en bemanningen die ook aankomende zomer gaan vertrekken. Sommigen net als wij voor 'maar' een jaar, sommigen voor meerdere jaren en enkelen voor onbepaalde tijd. Heerlijk om in gezelschap te zijn van mensen die dat normaal vinden, die snappen waar we mee bezig zijn, die snappen hoe het voelt en wat het met je doet.
Toch blijft het antwoord op de vraag 'waarom doen jullie dit eigenlijk' best lastig te beantwoorden en dat lukt ook eigenlijk niet in 1 zin. Tijd voor een blogje bezinning....

Prioriteiten
Waarom besloten wij 3 jaar geleden om 22 juli 2017 in onze agenda te zetten? We kijken weer even terug naar onze eerste blogs: meer quality time met elkaar, nadenken over wat we echt belangrijk vinden, de kinderen de wereld laten zien, etc. Het lijken allemaal one-liners en clichés, maar er zit wel meer achter. Na jarenlang veel werken, kinderen krijgen, langs elkaar heen leven, altijd maar meer willen en naar de toekomst kijken, kwamen we erachter dat we zo niet langer door konden gaan. Wij wilden koste wat kost ons gezin bij elkaar houden en meer van het leven genieten. Zo veranderde werken van levensdoel in middel tot levensonderhoud. Een belangrijke shift of mind. Prioriteit nummer 1 werd wij samen / ons viertjes. Een onderdeel daarvan was dat we graag los van alles een langere tijd van elkaar wilden gaan genieten. En zo ontstond het idee van de grote zeilreis. Een reis waar we  stiekem al langer van droomden, zonder daar ooit werk van te maken. Door de datum in onze agenda te schrijven, zetten wij de voorbereidingen in gang en zijn we stap voor stap gekomen tot waar we nu zijn. Door de shift of mind kwam er al direct meer tijd voor elkaar, daar hebben we de reis eigenlijk niet meer voor nodig. De de reis konden we hierdoor nu wel voor ons zelf verantwoorden.

We wilden meer uit de reis halen
Nadat de datum was geprikt kwamen naast de praktische voorbereidingen ook de wensen voor meer zingeving aan de reis. We wilden 2 jaar weg, waarin we dan voor Compassion projecten zouden gaan bezoeken. Helaas werd ons huis te laat verkocht, waardoor we niet voldoende geld bij elkaar kregen om 2 jaar weg te gaan. Uitstellen had niet onze voorkeur, want daarmee zou Valerie de start van haar middelbare school tijd in Nederland missen. Dus moesten we, enigszins met pijn in ons hart, dat idee laten varen en gaan we nu voor een jaar rust. Rust. Wat is dat ?

Zonsondergang onderweg naar Zweden: rust (25-7-2016)

Rust
Rust om nog meer van elkaar te genieten.
Rust om de kinderen écht te leren kennen (en zij ons).
Rust om de kinderen te leren wat wij denken dat belangrijk is in het leven.
Rust om samen nieuwe herinneringen te maken.
Rust om op avontuur te gaan.
Rust om na te denken over de toekomst.
Rust om na te denken over wat Rob zou willen doen na terugkomst (Conny blijft bij Windesheim).
Rust om de Bijbel eens van A tot Z te lezen.
Rust om nieuwe culturen te ontmoeten en tijd te nemen de mensen te leren kennen.
Rust om te genieten zonder WiFi (vooral voor de kids, ahum, alsof wij Netflix niet gaan missen).
Rust om zelf brood te bakken en te vissen onderweg.
Rust om beter Spaans te leren (Conny).
Rust om de kinderen goed Engels te leren (naast de reguliere lessen).
Rust om te spelen met de kinderen.
Rust om niets te doen.... (daarvoor gaat die hangmat mee).
Rust om te genieten van het onderweg zijn en het zeilen.
Rust om puur en basic te leven.

We hebben ook de kinderen ook gevraagd wat hun dromen zijn voor onderweg.
Rosalie kijkt er naar uit een jaar lang met Valerie in 1 bed te slapen, mama als juf te hebben en een jaar lang korte broek, t-shirt en vooral géén jas en sokken te dragen. Valerie is vooral blij dat we een jaar lang met z'n viertjes op ons kleine bootje samen zijn. Ook wil ze graag heel veel dieren zien én nieuwe vrienden maken.

Hieronder ter illustratie hoe we onszelf het liefst zien tijdens een super relaxte dag op zee. Foto's genomen afgelopen zomer op weg naar Zweden. De RUST straalt van ons af...

Reacties

  1. Prachtig !!!! Als ik dit lees vind ik dit nu al mooi ik blijf jullie zeker volgen en lees jullie verhalen
    Ik zou het ook graag zelf doen maar dan is de vraag hoe hoe en nog een keer wanneer....
    Ik hou heel erg van water en zeilen ik ben alleen nooit verder gekomen dan een zeilkamp in Friesland maar wat jullie doen is echt geweldig !!
    Ik zou willen dat ik die knop zou kunnen omzetten.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten