Laatste halte: zuid-west Engeland

Terwijl ik dit schrijf bekruipt me een gemengd gevoel van blijdschap en verdriet. Blij omdat we bijna veilig in Nederland zijn, verdriet omdat deze droom bijna voorbij is. Nog 1 keer de boot klaarmaken voor onze laatste overtocht. “Of zullen we toch stiekem zuid varen, naar A Coruna en van voren af aan beginnen?”, vraagt Rob aan de meiden. “Neeeee, nu we er bijna zijn, willen we naar Nederland”zeggen ze. Ineens toch sneller dan gedacht, omdat er wat wind is en het er na begin augustus niet zo gunstig uitziet. We gaan dan nog genieten van een paar weken vakantie in eigen land en ik ga half augustus weer aan het werk. Afgelopen weken in Engeland waren ook heerlijke vakantieweken, alhoewel we pas eergisteren school afrondden, omdat we door de oversteek en een bezoek van mijn ouders in Engeland 2 weken niks konden doen. Twee mooie rapporten en een trotse juf!

dolfijnen tijdens de oversteek naar Engeland

Wildlife tijdens de oversteek
Tijdens de oversteek van de Azoren naar Engeland zien we bovengemiddeld veel leven. Regelmatig komen er dolfijnen buurten en we zien een paar keer een walvis aan de oppervlakte.
walvis!
de dolfijnen spelen bij de boeg
Voor vertrek naar de Azoren krijgen we van de Dingo crew een zak met cadeautjes voor elke dag van de oversteek. Super leuk! elke dag een kleurplaat, raadsel, mop, snoepjes, etc. En bij aankomst een pakje met vlaggetjes:


Newlyn/Penzance
12 dagen na vertrek vanaf de Azoren zien we eindelijk land en als we Newlyn binnenvaren staat mijn vader op de pier naar ons te zwaaien, een Fisherman's Friend momentje. De haven is vol, maar gelukkig mogen we langszij een vissersboot voor 1 nacht. We hebben de boot al helemaal klaar en schoon, zodat we gelijk aan wal kunnen voor een knuffel aan mijn ouders, de meiden rennen opa en oma tegemoet. Exact 1 jaar na vertrek zien we elkaar weer en binnen 5 minuten is het weer net alsof we niet weg zijn geweest, zo gek. We eten heerlijk in een super gezellige pub en zijn direct verliefd op Engeland. Wat gezellig allemaal! De volgende dag wandelen we in en rond Penzance en Newlyn. Het is prachtig weer en we kletsen flink bij en bbq'en aan boord.
Aankomst in de baai bijNewlyn me St. Michaels Mount op de achtergrond

gezellig weerzien!


St. Mawes/Falmouth
We proberen wat mee te varen met mijn ouders en hun volgende stop is St. Mawes bij Falmouth. Een heerlijke rustige ankerplaats. Na wat gedoe met het buitenboordmotortje voor de dinghy met een vastgeroeste klem zetten we koers naar de wal en komen in wederom een gezellig oud dorpje binnen. We eten heerlijk in het hotel van mijn ouders en de volgende dag nemen we de ferry naar Falmouth en shoppen wat. Het eten hier bevalt ons prima, we waren van te voren gewaarschuwd voor de slechte kwaliteit van het eten, maar als je de fish&chips laat staan, dan heeft Engeland heel wat heerlijke culinaire verrassingen. Overal heerlijk en gezond belegde sandwiches, vis, salades, goede steaks, vegetarische maaltijden, etc. En niet overdreven duur. Wat wel duur is, zijn drankjes op het terras, havens, moorings, ankerplaatsen en watertaxi's. Maar die vermijden we zoveel mogelijk. We nemen hier weer afscheid van mijn ouders, maar niet voor lang, want over een paar weken zien we ze alweer!
St. Mawes

St. Mawes Castle
vuurtoren bij binnenvaren River Fal


Cawsand/Plymouth
Onze volgende stop is Cawsand/Kingsand vlakbij Plymouth. Op aanraden van de Moonlightning, een boot die we eerder ontmoetten op Dominica en op de Azoren, gooien we ons anker uit voor Cawsand. En wat zien we als ons anker ligt? We liggen zo goed als naast de Moonlightning. Blijkt dat ze hier logeren bij Will's ouders. De volgende dag gaan Rosalie en Rob met Will en de meiden kanoën en koffie drinken. Valerie en ik gaan met de ferry naar Plymouth om samen te shoppen. Eerlijk is eerlijk, het is toch wel een enorme luxe om voor het eerst sinds Tenerife weer een H&M binnen te lopen en even lekker samen te shoppen. Valerie heeft nieuwe lange broeken nodig, want ze zijn allemaal te kort! En natuurlijk een nieuwe pet, want haar vorige H&M pet was volledig aan flarden door zon en wind. Tijdelijke petten waren een goede vervanging, maar een echte nieuwe H&M pet, daar is ze wel heeeeel erg blij mee.
We genieten nog een dag van Cawsand, gaan wandelen en nemen afscheid van de Moonlightning.

mooi stadje, Cawsand

Cawsand links, Kingsand rechts 
prachtige kust bij Cawsand


Ook hier natuurlijke zwembaden

het gezellige strandje bij Cawsand


Salcombe
Een mooi kort zeiltochtje van Cawsand naar Salcombe. Een onverwacht prachtige baai om in te ankeren en vakantie te vieren. Het is heerlijk weer, zonnig 25 graden. Gelukkig niet zo heet als in NL, waar nu een soort hittegolf is. We doen nog wat school en gaan 's middags naar het strand, zwemmen, skimboarden, suppen op en om de boot en op het strand. Druk is het hier wel, maar op onze ankerplaats is het na 17 uur weer heerlijk rustig en aan het eind van de middag en vroeg in de ochtend is het strand voor ons alleen.
Salcombe

BBQ aan boord

de meiden gaan in de mast 

super ankerplekje voor het strand bij Salcombe


Dartmouth en de laatste overtocht
River Dart stond op onze verlanglijst, dus voordat we naar Nederland vertrekken, willen we deze rivier graag nog op. Er komt slecht weer aan en we besluiten een plek aan een pontoon te nemen, hierdoor zien we de rivier niet verder dan Dart, maar kunnen we wel een hoognodige was doen, boodschappen en de meiden kunnen lekker voetballen en tafeltennissen aan de kant. We ronden school af en de meiden krijgen echte Aquaparel rapporten. Pff het was niet altijd makkelijk voor juf, maar het zit er op en de meiden hebben het super gedaan. Dart is ook weer een gezellig plaatsje. Nu wachten we tot de ergste wind en regen weg is en dan.... op naar nog een paar weekjes vakantie in Nederland. Over 3 dagen denken we aan te komen in IJmuiden. We weten nog niet waar we heen gaan, de Wadden of het IJsselmeer, maar we hopen dat de zomer nog niet op is... Voorlopig zijn we nog niet thuis, want tot 21 augustus zijn we nog aan boord ergens in Nederland.

aan de pontoon in Dartmouth


toespraak bij het rapport

trots op haar rapport

super rapport binnen...
...en dan lekker chillen

en spelen

Dartmouth


Reacties