Klaar voor vertrek!?

Onze generale repetitie zit er op! We zijn, volgens de kenners, klaar voor vertrek! Een zware generale repetitie, richting Zweden, daarover lees je in dit blog. We zijn inmiddels alweer een paar weekjes terug van vakantie, maar door drukte nog niet eerder kunnen posten. 

Oud-Hollands ankeren
Met 3 boten begint onze vakantie op zaterdag 23 juli in Enkhuizen. Ik stel de bemanningen even voor: de Dixbay met aan boord Idris, Berenice en Finn, de White Witch in Blue van Roelof, Aranka, Myrthe en Wouter, beide bemanningen zijn ex-vertrekkers van een rondje Atlantic. En natuurlijk de Agape. Drie stoere zeilschepen, zes volwassenen en vijf kids in de leeftijd van 5 t/m 11 jaar; naar wat later zou blijken de juiste ingrediënten voor een top vakantie.


81 uur op zee
Die zondag arriveren vertrekkers Leon en Frida van de Puff in Enkhuizen. Aangezien de wind nog niet gunstig is om naar Zweden te vertrekken, kunnen wij  de Puff tijdens de laatste mijl escorteren naar hun thuishaven. Een gezellige middag met overheerlijk eten van de BBQ volgt.

Maandag staat de wind gunstig om te vertrekken richting Zweden.  Helaas blijkt de motor van de Dixbay het niet eens met dit vertrek en de Dixbay moet helaas nog een dag aan wal blijven om een onderdeel van de motor te vervangen. Een prachtige tocht via Den Oever en Texel volgt met wisselende weertypen: bijna windstille nacht, zonovergoten dag en stoten tot windkracht 7 op de woensdag. In ieder geval vanaf dinsdagavond staat de wind zeer gunstig en kunnen we volgens Roelof zo instappen in de sneltrein richting Zweden.

Als voorbereiding hebben wij een satelliet telefoon aangeschaft, zodat we op zee weerberichten kunnen binnenhalen. Door zeeziekte hebben we echter geen energie om binnen de berichten op te halen, dus krijgen we de eerste dagen de info van de White Witch via de marifoon. Later als de White Witch buiten marifoonbereik is, contacteren we grote vrachtschepen om de weersvoorspelling op te halen. Zeker voordat je een nacht in gaat is het op zee fijn om te weten wat je te wachten staat, om grote zeilwissels in de nacht te voorkomen.
aankomst in Zweden na 81 uur
Moe, maar zeer voldaan komen we op donderdagavond om 20.00u, na 81 uur varen, aan op het eiland Malmön, ca. 45 mijl boven Göteborg. De White Witch was al eerder die dag aangekomen en verwelkomt ons met luid getoeter en een heerlijke maaltijd voor ons en pannenkoeken voor de kids. Alle zeeziekte en vermoeidheid is direct weg als je daar ligt in een baai met typische rood/wit/gele houten huisjes, rotsen, zon en helder water!


Genieten van Zweden
de borrelboot
De volgende ochtend kunnen we de Dixbay met identiek getoeter ontvangen en na een goede bak koffie en het aanvullen van scheepsvoorraden vertrekken we naar de 1e ankerplaats. Vervolgens zwerven we een week door de scheren en gaan we iets verder het binnenland in. Het landschap verandert steeds: eerst de rotsachtige scheren, dan met dennennaalden beboste eilandjes, kleine zandstrandjes, mooie houten huizen, smal en breed vaarwater en al die tijd wind én veel zon. We maken schitterende zeiltochten, ankeren telkens met z’n drieën aan elkaar vast, zwemmen, gaan met de dingy de eilanden verkennen, BBQ’en, borrelen,
kletsen, luieren, kortom: vakantie. Ook de kinderen vermaken zich met zwemmen, dingy varen, lees: scheuren, Minecraften en een heuse dropping op een eiland ’s avonds laat in het donker, spannend!

het klusteam werkt aan zwemplateau
Vanwege motorproblemen op de White Witch en een ongepland bezoek aan Nederland van Berenice aan Nederland i.v.m. een sterfgeval gaan we even aan land in Stenungsund. Een praktische plaats voor het regelen van deze zaken, maar verder geen bijzondere plek. Omdat we tijd hebben monteren we met hulp van de rest een zwemplateau! Een lang gekoesterde wens van Conny!De terugweg
Na een paar dagen vertrekken we weer naar nieuwe ankerplaatsen en trekken zuidwaarts richting het prachtige Marstrand om van daaruit het Kattegat over te steken naar Skagen in Denemarken. Enkele mooie en pittige zeiltochten via Seaby volgen. Bij Hals besluiten we i.v.m. de harde wind de tocht via het Lymfjord voort te zetten, zodat we daar in de te verwachten beschutting van het fjord rustig richting Thyborøn kunnen cruisen. Maar niets is minder waar.
door het Kattegat

Van Hals naar Aalborg zeilen we nog mooi, maar de volgende dag maken we de fout om met meer dan 30 knopen wind de haven uit te varen en tegen de wind en onverwacht harde stroom in te varen. De White Witch en de Dixbay willen i.v.m. eerdere motorproblemen niet te veel van de motor vragen en als de wind richting 40 knopen gaat besluiten ze te gaan ankeren en te wachten op iets rustiger weer. Wij zien ankeren niet zitten in deze wind. We twijfelen aan de betrouwbaarheid van ons anker en als het fout gaat, moeten we het anker met de handankerlier ophalen. Niet iets waar we met deze wind op zitten te wachten.

We besluiten de beschutting van een haven op te gaan zoeken. Maar dat is met bijna 40 knopen wind ook geen sinecure. We lopen de haven van het slaperige stadje Gjøl aan, maar het blijkt een hele smalle ingang te zijn, waarbij we op het laatste moment een vrij onduidelijke bocht van 90 graden moeten maken. Hiermee creëren we direct  het spannendste moment van de vakantie. Het maken van de haakse bocht lukt, maar direct is daar de uitdaging om een geschikte box te vinnden. Gelukkig zien we op het laatste moment een vrije box en met hulp van iemand op de wal schuiven we de box in, waar we op de millimeter inpassen. Rust!!! We vallen elkaar in de armen dat de boot dit heeft overleefd en dat we samen met de boot de wind de baas zijn gebleven. We blijven twee nachten liggen waar we liggen, doen boodschappen, doen ons te goed aan de heerlijke hamburgers in de havencafetaria en relaxen tot de wind rustiger wordt. Na een paar dagen voegen we ons weer bij de andere boten net buiten Løgstor waar zij soortgelijke taferelen hebben meegemaakt bij het binnenvaren van de haven. De les die we hebben geleerd: het Lymfjord is geen rustig vaarwater, houd rekening met harde (tegen)stroom en neem de windkracht van het Skagerak als referentie. Mooi is het Lymfjord wel, er volgen na de storm nog een paar schitterende zeildagen en ankerplekken, om vervolgens in Thyborøn te wachten op een moment om de Noordzee over te steken.
uitvaart Thyboron

Op zaterdag 13 augustus besluiten we, enigszins onder druk van deadlines thuis, de haven uit te varen. We trotseren de heksenketel van de monding van het Lymfjord bij windkracht 7. Volgens de voorspellingen pakken we het begin van een depressie mee, maar zullen hier in een paar uur zuidwaarts weer uitvaren. Gelukkig houden de meiden zich binnen goed, varen we een steeds ruimere koers en wordt de wind, natuurlijk later dan verwacht, steeds minder. Per saldo schieten we wel lekker op. De golven blijven alleen wel rollen en we blijven tot Den Helder katterig en eten weinig. Maar we zijn veilig en wel in Nederland en een ervaring rijker.

Alles bij elkaar is de terugtocht dus best heftig, maar de boten houden zich goed. Echt gevaarlijk vinden we het geen moment, spannend wel. Helaas vinden onze magen al die hoge golven niet leuk. Wij zijn allebei vooral de eerste nacht flink zeeziek. 

Zijn we echt klaar voor vertrek?

Wat een unieke en fantastische ervaring was deze vakantie. Allereerst dankzij de bemanningen van de Dixbay en de White Witch die ons bijstonden met al hun ervaring opgedaan tijdens de grote oversteken over de Atlantische oceaan, maar ook zeker vanwege de gezelligheid die het met zich meebrengt om met 3 gelijkgestemde bemanningen met kids in dezelfde leeftijdscategorie op pad te gaan. Er zijn vriendschappen voor het leven gesloten en wie weet varen de Dixbay en de White Witch volgend jaar het eerste stuk van onze reis wel mee tot Zuid-Engeland, waar vandaan we het dan toch echt zelf zullen moeten doen. Volgens de bemanningen van de Dixbay en de White Witch zijn we klaar voor vertrek en  hebben we deze vakantie hardere stormen getrotseerd dan zij tijdens hun rondje Atlantic gehad hebben. Het enige waar we nog een oplossing voor zoeken is de zeeziekte, maar deze schijnt na 3 dagen toch echt minder te worden. Helaas waren onze oversteken daarvoor net te kort om dat te kunnen ervaren.

Oh ja en er moet nog een oplossing komen voor ons huis, want dat is nog steeds niet verkocht wat een voorwaarde is voor vertrek! Ons geduld wordt zwaar op de proef gesteld en in ons achterhoofd houden we er al rekening mee dat we de reis mogelijk een jaar moeten uitstellen .......

kids diner boot

nachtelijke dropping, spannend!!!
door de Zweedse scheren varen
de iPad was populair

boerderij langs zee in Zweden

prachtige huizen in Zweden

in love!

is dit vakantie?

tijdens de overtocht mag alles, chips om 11 uur

Ñederland is ook mooi, de maan in de kom bij Enkhuizen

Reacties

 1. Wat leuk om dit te lezen , want we hadden net in Schevenungen Roelof en Aranka gesproken over dit avontuur ! Sterkte met jullie voorbereiding en straks naar de overkant heel veel plezier en fair winds ! Bemanning SARK

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Kei mooi ! En die zeeziekte, bak gewoon een paar speklapjes uit als de zeegang het toelaat, dat werkt echt. Bij m'n vader en bij mij tenminste, your milage may vary ...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuk om te lezen en goed om te horen dat jullie klaar zijn voor vertrek. Wij hopen heel hard met jullie mee dat dit in 2017 zal zijn...

  Groetjes Tom en Heidi

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Zien we jullie op de vertrekkersda?

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten