Q&A 2: Wat eet en drink je onderweg? én goed nieuws!

OK, we beginnen met het goede nieuws. Ons huis is verhuurd! Echt een heel fijn gevoel dat we dat nu al rond hebben met nog ca. 5 weken tot vertrek.
De boot begint al echt een vertrekkers boot te worden, want ze is deze week voorzien van een beugel achterop. Op de beugel gaat Rob zonnepanelen bevestigen die tevens gaan dienen als een soort bimini (bescherming tegen de zon).

Boot voorzien van vleugel achterop t.b.v. zonnepanelen
Het is weer tijd om een veelgestelde vraag te beantwoorden: wat eten en drinken jullie eigenlijk onderweg. Natuurlijk weten we dat pas achteraf en beschrijven we alles zoals we dat nu verwachten, vóór vertrek. We hebben veel blogs gelezen van ex-vertrekkers en kennen inmiddels ook al veel ex-vertrekkers, waardoor we een aardig beeld hebben gekregen. De belangrijkste voorzieningen treffen we voor grote oversteken en die zijn op 1 hand te tellen. De rest van de tijd zijn we altijd in de buurt van land of in de buurt van een haven en kunnen we "makkelijk" aan deze zaken komen.
Want je kunt je voorstellen dat het wel even anders zal zijn om boodschappen te doen met je bijbootje dan elke week naar het pick-up point van de Albert Heijn te rijden met je lease auto...

Water
Het belangrijkste en meest essentiële aan boord is water! We zijn geen melk en frisdrank drinkers, dus onze belangrijkste bron om onze vochtbalans op peil te houden onderweg is water. Een watermaker (die van zout zoet water maakt) lijkt een logische keuze om onderweg aan water te komen, maar een apparaat die voldoende water maakt om comfortabel te kunnen leven kost al gauw zo'n 3 à 4.000 euro. Dat past niet in het budget, dus gaan we het doen met het water wat in onze tanks past, aangevuld met flessen bronwater. Onze boot heeft 3 watertanks met in totaal 330 liter inhoud.
We gaan vooralsnog uit van een waterverbruik van ca. 5 liter per persoon per dag (tijdens oversteken). Dat is 20 liter per dag met z'n vieren. Ter vergelijk: de gemiddelde Nederlander verbruikt ca. 120 liter kraanwater per persoon per dag. Voor onze langste oversteek die maximaal 3 weken zal kunnen duren moeten we dus 21 x 20 = 420 liter meenemen aan boord + nog een buffer. Dan komen we dus meer dan 100 liter tekort in onze tanks. Drinkwater zullen we meenemen in losse 8 liter waterflessen die we onderweg overal schijnen te kunnen kopen. Voor 20 dagen komt dat neer op 15 flessen, dat zou genoeg moeten zijn als drinkvoorraad. De tanks gebruiken we dan voor (af)wassen en koken.
De watertanks vul je als je ergens aan de wal kunt water tanken. Het drinkwater slepen we zelf aan boord met de bijboot (want we zullen veelal ankeren).
Zoals gezegd zijn we geen frisdrank drinkers, maar horen van velen dat 1 blikje frisdrank p.p.p.d. wel lekker is ter afwisseling tijdens de oversteek, maar eens kijken of we daar ruimte voor hebben. Limonade siroop gaat uiteraard mee voor de kids. En oh ja, laat ik ook de wijn- en biervoorraad niet vergeten, daar moet natuurlijk voldoende van aan boord zijn voor de nodige borrels en bbq's onderweg ;-) Maar dat lijkt me logisch....

(Af)wassen met water
Douchen kunnen we niet zoals thuis elke dag. We hebben een douche aan boord, maar als we die aanzetten gaat de voorraad (drink)water te snel op. We zullen vooral gebruik maken van de solar shower, een zwarte zak gevuld met 20 liter water die warm wordt in de zon, hiermee kunnen we met z'n vieren even kort douchen. Verder zullen we veel zwemmen en daarna kort afdouchen. Haren wassen kan ook met zout water en zoutwater shampoo (te koop bij Bever sport). Nog een tip die we van iemand meekregen is een grote plantenspuit van 5 liter, die door middel van pompen wat drukt krijgt. Lekker om even af te koelen of spoelen.
Afwassen zullen we ook grotendeels doen met zout water en naspoelen met een beetje zoet. Er is een zoutwater pomp in de keuken, deze zullen we veel gebruiken. De elektrische zoetwaterpomp zetten we uit om overmatig waterverbruik te voorkomen. Zoet water zullen we alleen met de voet pompen. Er is een boiler voor warm water aan boord, maar deze doet het alleen op de motor en aan de walstroom; afwassen moet dus met een beetje gekookt water. Op onderstaande foto's zie je de gootsteen in onze kombuis. Lekker kleurtje tegels hè? In het begin vonden wij het een beetje wennen, maar nu vinden we het erg mooi en het vrolijkt het interieur lekker op.

Links voetpomp, midden elektrische waterpomp, rechts zoutwater voetpomp.

Eten
Eten is simpel, dat moet gewoon lekker zijn! Eten slaan we op bepaalde plekken groot en goedkoop in. We gaan niet met een overvolle boot op pad vanuit Nederland, want tot en met de Canarische Eilanden kun je nog terecht bij o.a. de Lidl voor houdbare producten. En aan de overkant eten de mensen ook! En vast een stuk lekkerder dan hier. Vers is overal te koop en voor de lange oversteken zullen we vooral verse producten kopen die lang houdbaar zijn en veel vitamines bevatten zoals kool, uien, aardappels, sinaasappels, etc. Ook nemen we voor de lange oversteken voor de zekerheid multi vitamine pillen mee. Proviand tips van ex-vertrekkers Leon en Frida van de Puff lees hier. En de blog van Roelof en Aranka bevat ook heel veel tips voor vertrekkers, o.a. over provianderen.
We hopen onze etensvoorraad onderweg regelmatig aan te kunnen vullen met vers gevangen vis. Onze grote droom: midden op de oceaan sushi en sashimi van vers gevangen tonijn als lunch. 's Avonds een overheerlijke tonijn steak en de volgende dagen tonijnsalade! We hebben een grote koelkast aan boord en dankzij een goede stroomvoorziening (daar gaat de volgende Q&A over) kunnen we deze onderweg prima blijven gebruiken. 
Koken tijdens het zeilen is best lastig, zo hebben we tijdens eerdere zeiltrips ervaren. We hebben dus altijd wel een paar bakjes Good Noodles en gekookt water bij de hand voor als het te heftig is. Verder zullen we tijdens het zeilen zoveel mogelijk eenvoudig koken met een- of hooguit 2-pans gerechten. We hopen dat onze kinderen onderweg wat meer wereld eters zullen worden, want ze lusten bar weinig en vinden al snel iets té pittig, terwijl het ons niet pittig genoeg kan. Een leuk boek die ons hierbij gaat helpen is het lees-, kijk en kookboek 'Wereld Eters' die ik van mijn lieve collega Aida kreeg (thanks Ai). Brood kunnen we zelf bakken in de oven, we hebben toch de tijd. Maar er gaat ook vast een voorraad voorgebakken brood mee. Voor anker kunnen we koken zoals thuis, want we hebben een 3-pits gasstel aan boord én een oven op gas! En natuurlijk hebben we een bbq aan boord (een Cobb). We zullen niets tekort komen...
fornuis met afdekplank
aanrecht met bovenlader koelkast




Reacties