Q&A3 Hoe doen jullie dat met onderwijs onderweg?

Éen van de meest gestelde vragen, zeker omdat er zoveel onduidelijkheid is qua wet- en regelgeving, is de vraag hoe wij onderweg het onderwijs voor onze kinderen regelen en of we daarvoor wel toestemming hebben gekregen?

Eigenlijk is het antwoord vrij simpel, wij hebben geen toestemming nodig, omdat we ons gaan uitschrijven uit de gemeente. Uitschrijven uit de gemeente is verplicht als je in een jaar langer dan 8 maanden weg bent. Dat gaan we 17 juli doen. We hebben toestemming van de SVB en de Belastingdienst (dit moet ivm het aanhouden van ons huis). Als je een afgebakende periode weggaat doet eigenlijk niemand moeilijk en kun je gewoon gaan en blijft alles zoals het is (behalve AOW opbouw).

Het grootste voordeel van uitschrijven is dat de leerplicht ambtenaar zich niet om ons bekommerd. Dit is letterlijk wat de leerplicht ambtenaar ons 4 jaar geleden vertelde toen wij Valerie van toen 5 jaar oud wilden meenemen voor 6 weken. Daar kregen we geen toestemming voor, maar ze zei toen wel dat als we geen last wilden met de leerplicht, we langer dan 8 maanden weg moeten gaan en ons uitschrijven uit de gemeente. Zo gezegd, zo gedaan!

Wereldschool of niet?
Veel vertrekkers regelen het onderwijs via de Wereldschool, een goed aangeschreven onderwijsinstelling die onderwijs op afstand kan faciliteren. Leerlingen worden op afstand begeleid en worden intensief gevolgd. Het grote nadeel van de wereldschool is dat het behoorlijk prijzig is én dat ze met allemaal andere methodes werken dan op onze eigen school. Na overleg met de directie van de school van de meiden hebben we besloten de leergangen (leerboeken en werkboeken) aan te schaffen via school. Wij kopen het materiaal, geven zelf les en onderweg doen wij gewoon de cito toetsen, zodat we die door kunnen sturen onderweg. Op die manier kunnen wij en zij de voortgang in de gaten houden. Ondersteuning zal er niet zijn, maar ik schat zo in dat het ons wel moet lukken. Valerie is een goede en zelfstandig werkende leerling, dus dat loopt wel los. Rosalie gaat groep 4 doen en dat is qua niveau voor ons natuurlijk prima te doen ;-). Een soort School at Sea dus.
Techniekproject
Meester Jaap, die Rosalie volgend jaar zou krijgen, gaat ons samen met zijn techniek lessen intensief volgen, ze gaan ook vragen insturen voor het blog. Ook wordt onze reis gekoppeld aan de lesmethode Samen op Aarde. Zo zijn ze bijvoorbeeld benieuwd wat er bijvoorbeeld gebeurd als je over een aardplaat vaart. Merk je dat?
Tijdens de technieklessen in diverse groepen gaan ze onderzoeksvragen beantwoorden die o.a. te maken hebben met onze reis, zoals hoe komt een zeilboot vooruit, hoe wek je elektriciteit op, etc.

Schooluniform
Om ervoor te zorgen dat school op de boot ook echt een beetje school wordt, zijn we al bezig met het bedenken van leuke dingen. We gaan samen de schooltijden bepalen en naar verwachting zullen we dan ook niet om half 9 gaan beginnen op onze school de AquaParel ;-) Deze naam is ontstaan doordat Valerie de naam van de boot (Agapè) en de school (de Parel) wilde samenvoegen.Dus eerst werd het de Agaparel en toen werd al snel AquaParel bedacht. We kregen van iemand de tip om een schoolvlag te hijsen als school begint.  Er komt een vlag met het logo en deze zal elke schooldag worden gehesen én gestreken. Een serieuze taak! En het bakent goed het begin en einde van de schooldag af. Ook is een schooluniform verplicht: zwemshort met t-shirt. Mama is de juf onderweg en papa verzorgt de gymlessen én schoolzwemmen, want dat doen ze op de AquaParel bijna elke dag in groep 4 en 7! Een heel bijzondere school en hopelijk een ervaring om nooit te vergeten.

iPad
Helaas lukt het niet om de leergangen op de iPad te doen, dat kan volgens mij wel via de Wereldschool, de mogelijkheid om alles online te doen. We gaan met pakken papier op pad, we hebben de boeken nog niet binnen, maar het zal een flinke bult papier zijn.
Wel verwachten we tijdens onrustige dagen op zee (vaardagen) dat werken in een werkboek lastig zal zijn, via een andere vertrekker kregen we al wat tips over educatieve apps. Zo gaan we voor het komende jaar Squla op de iPad zetten voor dat soort dagen of voor extra oefening op bepaalde gebieden als dat nodig is. Geen iPad-school dus, maar we gaan er zeker gebruik van maken op de AquaParel.

Schoolreisje
Natuurlijk gaan de kinderen zaken missen, naast de gezelligheid met vriendjes en klasgenootjes, zullen ze ook andere dingen gaan missen. Geen schoolreisje met de klas. Valerie zal geen verkeersexamen kunnen doen. Ze kunnen geen avondvierdaagse lopen. Met een andere vertrekkersboot hebben we al besloten om volgend jaar in ieder geval, als de gelegenheid zich voordoet, een Zwemvierdaagse te organiseren. Dan leggen we de boten op mooie afstand van elkaar en moeten de kids baantjes trekken van de ene naar de andere boot, nu al zin in! Enneh, die schoolreisjes komen wel goed, ik verwacht dat er heel veel gaan komen volgend jaar. AquaParel on tour!






Reacties

  1. Rosalie,

    vandaag en gisteren zijn wij bezig geweest met de onderzoeksvraag. Jij gaat samen met Feline gedurende 5 uur een bootreis nabootsen in de hal. Wij hopen, dat jij je " reisgenoten" kunt vertellen, wat je in het echt op de boot doet als jullie aan het varen zijn. Tot maandag....

    meester Jaap

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat een fantastisch avontuur voor de klas en voor Rosalie. Feline heeft er ook heel veel zin in, samen smeden ze al plannen over wat ze allemaal meenemen.

      Verwijderen

Een reactie posten