Q&A4: Is de boot klaar voor vertrek?Eigenlijk stond er een Q&A over de stroomvoorziening in de planning, maar er komen nu zoveel vragen over of we er klaar voor zijn, dat ons dat een beter onderwerp leek. Kun je ooit klaar zijn voor zoiets groots? Nee klaar zijn we nog niet, het schiet aardig op, maar het voelt alsof we niets mogen vergeten, alsof we na vertrek nooit meer voet al wal zetten om nog iets te kunnen aanschaffen. Onzin natuurlijk en in principe kunnen we niets vergeten, want het huis moet leeg en alles wat mee moet gaat mee en wat niet mee moet blijft achter. Simpel. Toch lig ik wel eens wakker van wat er allemaal nog moet gebeuren, vergeet ik regelmatig afspraken, moet ik nog werk afronden, laatste inkopen doen. En ook thuis gaat alles nog gewoon door, kids naar school, eten koken, vaatwasser in-en uitruimen, wassen, toiletten schoonmaken, stofzuigen. Het moet, maar het liefst zijn we nu bezig op de boot, bezig ons huisje voor het komende jaar op orde te maken. Van binnen én van buiten wordt de boot al een echte vertrekkersboot.

Exterieur
Belangrijkste aanpassingen zijn de afgelopen week aangebracht. Rob is inmiddels gestopt met werken en nu fulltime klusser. De zonnepanelen zijn geïnstalleerd en leveren super goed stroom. De windvaan stuurinrichting staat achterop (of hij werkt gaan we na vertrek testen). De SSB radio wordt geïnstalleerd en krijgen we hopelijk van de week aan de praat. Rob ligt mooi op schema.  Ook is er een nieuwe buiskap gekomen, een onverwachte extra kostenpost, want de oude was niet meer op te lappen, maar wat zijn we blij met deze nieuwe met de heldere ramen.

beugel achterop met de zonnepanelen

het wordt al een echte vertrekkersboot

windvaan met mooi teak opstapje naar zwemplateau

nieuwe buiskap
Interieur
Binnen creëren we zoveel mogelijk bergruimte, maar het oog wil ook wat. Ikea brengt uitkomst en ook de Hema. We hangen, waar we kunnen mandjes, netjes, rekjes etc. In de natte cel, in de kombuis, in de salon, onder de vloerdelen, overal waar we extra ruimte kunnen creëren doen we dat. Hangkasten zijn omgetoverd tot legkasten. Boven de rondzit hangt een fruitnet. We brengen ogen aan om bagagenetten te plaatsen voor de losse spullen achter de banken in de salon, zodat we bij slecht weer voorkomen dat alles door de salon vliegt.
In de salon heeft Rob tussen de navigatiehoek en de bank een draaibaar  LCD-scherm geïnstalleerd die dienst doet als scherm t.b.v. onder andere de navigatie, om filmpjes op te kijken én voor de Wii! In de kombuis is een 220V stopcontact geïnstalleerd op de omvormer, zodat er stroom is in de kombuis voor bijvoorbeeld het gebruik van de staafmixer.
Fruitnet en mandje.
Navigatie/TV/Wii scherm in de salon.

Blij met kruidenrekje in de kombuis


Ikea vergieten dienen als mandjes voor groente onder de vloerdelen.


Kortom: veel gedaan. Klaar zijn we nog niet, maar wel op koers om 19 juli uit Eemnes weg te varen en dan in het weekend van 22 juli echt te vertrekken uit Nederland.

Reacties

 1. Hoi, ik herken het gevoel :) lijstjes... en als het lijstje klaar is een nieuw lijstje met allemaal onmisbare dingen die nog voor vertrek moeten afgewerkt wantwe zeilen immers naar het einde van de wereld :) Wij vertrekken op 1 augustus uit Vlissingen voor een zelfde traject als jullie, dus vermoedelijk komen we jullie wel ergens tegen !
  Goeie vaart, Namaste,

  Francis en Cu
  SY Aliante

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Pas op met zware spullen onder de vloerluiken als deze los liggen. Blikken, flessen en dergelijke kunnen bij een stampend schip de luiken omhoog duwen en vanaf dat moment worden zowel de luiken als de blikken projectielen die flinke schade kunnen aanbrengen. Wij hebben dat een keer gehad. Geen pretje.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten