Golf van Biskaje: check!

We zijn de Golf van Biskaje over, yes we did it! Voor vertrek maken we er ons niet zo heel erg druk over. Rob zegt: gewoon weer wat water om overheen te varen en vorig jaar naar Zweden was verder. Na het bestuderen van de weerkaarten en het op adem komen in Camaret zijn we er vrijdag klaar voor. We vertrekken wat later dan gepland, wat achteraf maar goed is ook, want anders waren we zeker in het donker aangekomen door snelheid in de wildwaterbaan op de laatste dag. Al met al een fantastische tocht waarin we alle weersomstandigheden meemaken, ons soms vervelen, genieten en enkele spannende momenten meemaken.

14-8 Zeilen zoals zeilen bedoeld is.

Hieronder een verslag per dag van de dagen op zee en een fotoimpressie:

Vrijdag: we vertrekken 15 uur uit Camaret. Het waait lekker en iedereen voelt zich goed. Als de kids op bed liggen komen er dolfijnen voorbij. Dit keer vlakbij de boot en nu snappen we eindelijk de fascinatie die veel mensen hebben voor deze beesten. Wat zijn ze bijzonder. Ze spelen, zo lijkt het, bewust naast de boot. Ze maken sprongen naast de boot, draaien om en komen weer terug. Regelmatig draaien ze op hun rug en zie je de witte buikjes. Hun huid lijkt zijdezacht en je krijgt echt bijna zin om op de rug te springen en ze te knuffelen.
De wind trekt aan tot 25 knopen (6 bft) en aan de wind stuiven we de nacht in. Het gaat goed, maar ik ben wel bang voor eventuele golven morgenochtend bij het passeren van de aardplaten (met diepteverschil van 100 naar 4000 meter). Ik vraag Rob 's nachts wat af te wijken van de route en te wachten met het passeren  van de dieptelijnen tot de wind was is afgenomen. Volgens de pilots kan het daar flink spoken bij harde wind. Het regent veel, maar achter de buiskap zitten we droog.

Zaterdag: De wind neemt af en we varen lekker door. Geen golf te bekennen bij het passeren van de aardplaten, heb me voor niks druk gemaakt. Het is een natte en sombere dag op zee. De kinderen blijven de hele dag binnen en we vervelen ons eigenlijk een beetje, want voelen ons nog niet goed genoeg om allerlei dingen op te gaan pakken. In de verte zie ik water opspuiten en nog een keer en nog een keer. Ik pak de verrekijker erbij, maar zie alleen af en toe water opspuiten. Ik vermoed van een walvis. Gaaf! Omdat we in de nacht vanwege de wind en een piepend roer (wat we in Spanje echt moeten fixen) niet zo goed konden slapen lopen onze wachten overdag door en slapen ook wij om en om. Kinderen slapen ook veel. In de avond valt de wind weg en gaat de motor aan. Die nacht slapen we allemaal goed.

Zondag: In de ochtend is er nog bewolking en geen wind, maar langzaamaan komen we uit de windstilte van het oog van het hogedrukgebied en aan de onderkant daarvan waait de wind oost. En dat is goed nieuws, want de wolken verdwijnen en we zeilen vanaf het middaguur heerlijk met een windje schuin van achteren. De zon is heerlijk warm en dat geeft alvast het Spaanse gevoel! We lezen wat, kijken film, neem m'n oude Spaanse cursus nog eens door. De golven worden wel steeds hoger, dus we hobbelen aardig. Ondanks dat voelen we ons goed en ik kan zelfs een potje macaroni koken. Een overwinning, want koken was nog niet eerder gelukt zo op zee. De zeeziekte lijkt onder controle, yes! We luisteren een Spaans weerbericht en horen iets over windkracht 5-6 bij A Coruna. We zetten 3 riffen in het grootzeil om vaart te minderen en niet het risico te lopen in het donker aan te komen. De wind trekt fors aan en we komen in een enorme wildwaterbaan van golven terecht (zie filmpje onder).  Nu hebben we dus wel last van die aardplaten (meester Jaap dit filmpje kun je aan de klas laten zien). Er gaan ook 3 riffen in het voorzeil. Gelukkig gaan de meiden lekker slapen, maar wij doen geen oog dicht. We zitten samen buiten, worden flink nat, doen talloze schietgebedjes dat de wind niet nog harder wordt. We sjezen voort met regelmatig meer dan 10 knopen snelheid op het log. De wind trekt aan tot 25 knopen met af en toe een stoot van 30 knopen. Dat is best fors, maar de boot doet het super goed. Bang zijn we niet, maar vinden het wel spannend.

Maandag: Maar goed dat ik m'n Spaans nog even heb opgepoetst, want 's nachts liggen we op ramkoers met 2 grote boten en hebben met deze wind niet zo'n zin om uit te wijken. Ik roep de boten op en ze spreken alleen Spaans! Zonder handen en voeten is dat best lastig, dus in m'n beste hakkie takkie Spaans communiceer ik met de boten en kunnen we koers houden, de ene boot wijkt achter ons langs de ander gaat nog net voor ons langs. Zo'n 30 mijl uit de kust worden wind en golven gelukkig rustiger. De laatste uren motoren we richting A Coruna en pakken allebei nog een uurtje slaap. Om 8 uur leggen we moe maar zeeeeeeeer voldaan aan en gaan direct slapen en de meiden kijken een film. Hafskip en Shalom zijn al een dag eerder aangekomen.

Het was weer een fantastisch avontuur en zijn blij dat we veilig en wel op eigen kiel in Spanje zijn aangekomen. We gaan nu van A Coruna genieten van de zon, tapas, een biertje en een wijntje en nog veel meer. Na een goede nacht slaap voelen we ons weer als vanouds en zojuist is ook de Tijd aangekomen, we toeteren ze binnen en de kids zitten alweer met z'n vieren schatkaarten te tekenen op de boot. Gezellig! Vanmiddag komen Andr├ę en Susan met de kids in hun camper ook nog naar A Coruna. Wat een super leuke verrassing! De vakantie is begonnen... voorlopig even geen haast meer om een oversteek te halen, gewoon genieten! De komende weken willen we de Spaanse Ria's verkennen.

Een foto impressie van de afgelopen dagen. We hebben de dolfijnen gefilmd, maar helaas is de film niet zo spectaculair als wij het beleefden, maar er komen vast nog wat meer fotogenieke dolfijnen voorbij dit jaar!

12-8 Somber dagje op zee, we kunnen wel lekker zeilen.

12-8 kids slapen samen in de salon de 2e nacht

12-8 Conny op wacht in de nacht, af en toe even wegdommelen mag.

13-8 Op de plotter halverwege de golf van Biskaje, helemaal alleen.

13-8 relaxen onder de Spaanse zon met heerlijke wind
13-8 zeilen zoals zeilen bedoeld is
 
13-8 filmpje van de wildwaterbaan toen het nog niet zo hard waaide. 

14-8 lunch in de Spaanse zon en eindelijk de echte zomerkleren uit de kast!

14-8 Tapas en een welverdiende serveza!

14-8 meiden bij het gemeentehuis in A Coruna

15-8 binnenvaart de Tijd in A Coruna

Reacties

 1. Wat fijn dat jullie er zijn en de 'zomervakantie' nu echt kan beginnen. Het is hier heerlijk, geniet van A Coruna, super stad en tot snel ergens om de hoek straks. Groeten vanaf Bojangles

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Reacties
  1. Dag Cees en Nelie. Leuk om jullie op ons blog te treffen. Alles is tot nu toe super gegaan, tot een week geleden. Wat pech aan ons roer en het duurt een beetje lang dit te fixen. Hopelijk deze week weer te water en dan verder Zuid. Tot ziens op ons blog.

   Verwijderen
 3. Welkom in Spanje.Wij hebben net Spanje verlaten en liggen in Portugal.
  We hopen jullie nog tegen te komen.
  Groeten Dina Helena

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dag Marja en Henk. Leuk wat van jullie te horen. Wellicht hebben jullie het al gelezen, maar we liggen met pech aan ons roer op de kant in A Coruna. Spanjaarden werken toch echt net iets anders dan wij in Nederland ;-). Hopelijk deze week weer het water in. We komen jullie voor de grote oversteek vast nog tegen. Wat is jullie plan qua route? Groetjes vanaf de Agape.

   Verwijderen
 4. Beste Rob en Connie + de jonge dames,hopenlijk kunnen jullie het ruime sop kiezen we blijven jullie volgen hgr van ons.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten