Sailing yacht Agape for the French coastguard, do you copy?

Niemand reageert, dan nog maar een keer: Sailing Yacht Agape with an emergency for the French Coastguard, do you copy? Niemand reageert, daar lig je dan, midden in de nacht, in het Kanaal een paar mijl uit de Noord Bretonse kust aan lager wal en de motor is er plotseling mee opgehouden. Geen enkele andere boot om ons heen en aan wal niemand die reageert. En nu? Poeh dan voel je je best alleen en nietig op die grote zee.

volle maan op zee

En het was zo'n mooie nacht, volle maan, beetje bewolking, dus niet koud. We waren heerlijk aan het zeilen, nadat we veel hadden moeten motoren vanaf Fécamp. 2 nachten op de motor is wel heel veel dus als het even kan gaat hij uit. Toch zetten we de motor er in de nacht even bij, zodat we op tijd de westkaap van Bretagne met stroom mee kunnen ronden. En dan ineens stopt de motor ermee. Ik zit op wacht en Rob komt met een slaperig hoofd naar buiten. Oh, we zeilen nog de goede kant op, zal wel iets met de diesel zijn, misschien zuigt hij niet zo goed aan, omdat we schuin liggen. Kun jij even wat overtanken vanuit de extra tank, dan ik ga nog ff slapen OK? Ik: Euh OK.
Dus Rob weer terug in bed, ik weer buiten met de adrenaline die door m'n lijf giert, maar ik denk als Rob zich niet druk maakt, waarom zou ik dat dan doen? Ik knijp in het balletje waarmee we de diesel vanuit de extra tank in de hoofdtank pompen, leeg. Dan ineens denk ik, we liggen 5 mijl voor de rotsenkust van Bretagne aan lager wal, dus als de wind minder wordt dan hebben we een probleem. Na een kwartier besluit ik Rob weer wakker te maken. Schat, misschien wil je toch even bijtanken van uit de jerrycans, we liggen aan lager wal en stel dat de wind wegvalt en de stroom ons meeneemt naar die rotsen daar. Rob vult de tank, ontlucht en we proberen de motor weer te starten. Maar helaas, de motor start niet. En nu? We gaan hulp inschakelen die ons een haven binnen kan slepen. Maar helaas niemand reageert op de marifoon en we besluiten in ieder geval overstag te gaan en van de kust af te varen ipv er naartoe. Dan horen we iemand van de traffic control op kanaal 16 en spreken haar direct aan, zij 'verbindt ons door' met CROSS Corsen en we besluiten dat we naar l'Aber Wrach zeilen en daar een uur voor aankomst ons weer melden, dan komen ze ons ophalen buiten de haven. Dat geeft een beter gevoel en we zeilen lekker door. Een uurtje later proberen we de motor nog maar eens en dan wroemmmmm wroemmmm hij doet het weer!! Waarschijnlijk toch de Diesel dus, die niet goed werd aangezogen, gelukkig maar, geen grote motorproblemen, geen gedoe met binnenslepen, verzekering, etc. We kijken op de klok en schatten de afstand in tot het Chenal du Four en het lijkt nog te doen om daar op tijd te komen, yes, we gaan door.

Eerder die dag zijn we helaas de Tijd kwijt geraakt, zij moesten voor een tankstop stoppen op Guernsey en gaan morgen verder. Jammer en ze balen er zelf stevig van, maar we gaan elkaar vast snel weer tegenkomen.

We suizen door het Chenal du Four, eerst nog op het zeil, maar helaas de wind laat het afweten en de motor moet weer bij, maar dat maakt ons nu niet meer uit, we zijn bijna bij ons einddoel van deze 2 daagse tocht naar Camaret sur Mer. Wat een heerlijke tocht en bijna helemaal zonder zeeziekte! En rond het middaguur leggen we aan in de haven waar we heerlijk gaan douchen en een gezellig welkomstbiertje doen met Bram en Petra van Hafskip die hier ook liggen te wachten om de Golf van Biskaje over te steken. Later loopt ook de Shalom binnen met Tom en Heidy en ook zij komen nog even aan boord wat drinken. Wat een gezelligheid! Hafskip en Shalom vertrekken donderdag naar Spanje.

En nu zijn wij ons in Camaret aan het voorbereiden op de Golf van Biskaje, het echte werk!! Camaret is leuk, maar wij zitten met ons hoofd voornamelijk in de weer- en windkaarten. Het ziet er rustig uit de komende dagen, dus we gaan vandaag (vrijdag 11-8) oversteken en hopen dan maandagochtend aan te komen ergens in de buurt van A Coruna: Spanje, tapas, vino, zon, here we come!!!

Een fotoimpressie van onze 3e week:

stenen gooien en torentjes bouwen in Camaret sur Mer


Er wordt hier veel gebeden voor de zeevarenden, gelukkig maar.

zeemanskerkje bij de haven van Camaret

eb bij Camaret sur Mer

deze jongens hebben al een tijdje niet meer gevaren
Reacties

  1. wow wat een spannende uurtjes!!Hoop dat jullie nu weer lekker door kunnen varen! Zie graag een foto van tapas met vino in de zon!!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten